Online Destek: On
Online danışmanlık
E-Mail Giriniz:  
Şifreniz         
  • Anasayfa
  • Haberler
  • Makale
  • Forum
  • Dosyalar
  • Yazarlar
  • İlanlar
  • Pano Yazıları
  • İletişim
  • Psikolojik Danışmanın Önlük Giymesi Uygun Olur mu?
    Evet giymesi gerekir % 19
    Hayrı giymemesi gerekir % 74
    Fikrim Yok % 7
    En Son Eklenen Fotoğraflar
    Tamamı >>
  • En Son Eklenen Videolar
    Tamamı >>
  • Anne Baba Rehberliğinde Temel Noktalar
    Bu bölümde çocuklarımıza temel becerileri kazandırmak için gerekli olan yöntemlerin ve prensiplerin üzerinde durulmaktadır. Anne ve babaların çocuklarının eğitimine katkıda bulunabilmeleri, onları daha iyi tanımaları, i...
    Kategori: Aile Danışmanlığı | Tarih: 2011-02-02 | Okunma: 3422 | Ekleyen: Serdal GÜR


  • Bu bölümde çocuklarımıza temel becerileri kazandırmak için gerekli olan yöntemlerin ve prensiplerin üzerinde durulmaktadır. Anne ve babaların çocuklarının eğitimine katkıda bulunabilmeleri, onları daha iyi tanımaları, ihtiyaçlarına cevap verebilmeleri, hem de kendilerini psikolojik olarak rahatlamış hissetmeleri hedeflenmiştir.


    Çocuklar dünyayı bizim gördüğümüz gibi görmezler. Bizim için anlaşılması ve yapılması çok kolay ola bazı hareketler, onlar için hiç de kolay olmayabilir. Çocuğunuzun yeni beceriler kazanmasında onlara yardımcı olmaya başlamadan önce kararlaştırmanız gereken bazı noktalar var. Bunlar:
    1. Çocuğunuzla ne zaman ve nerede bir beceriyi geliştirmek üzere birlikte olacaksınız?
    2. Bu becerileri geliştirmek için ne tip eşyalara ihtiyacınız var?
    Bu konuda birkaç önemli noktaya değinilecek olursa:
    Zaman
    Çocuğunuza gün boyunca 2 - 3 defa 2 - 5 dakikalık süreler ayırmaya çalışınız, çok kısa görünse de ilk başlangıçta çocuğunuzu sıkmama açısından kısa zaman dilimleri daha yararlıdır. Çocuğunuzun yorgun olmadığı ve evin sakin olduğu zamanları seçmeye çalışınız. Sizin ve çocuğunuz için en uygun zamanları seçmeniz hem sizin bir şeyler öğrenebilmenizde hem de çocuğunuzun öğrenmesinde yardımcı olacaktır. Öğretmeye çalıştığınız her basamak için 4 - 5 uygulama yapmaya çalışınız.


    Yer
    Çocuğunuzun dikkatinin çok dağılamayacağı, etrafında onun ilgisini çekecek çok fazla eşyanın, oyuncakların olmadığı bir yer seçmek çocuğunuzun dikkatini istediğiniz yöne çekmek açısından yararlı olur.


    Tutarlılık
    Uygun bir yer seçtikten sonra mümkün oldukça her defa o yerde çalışmaya gayret gösteriniz. Günün hemen hemen aynı zamanlarında ve aynı yerde onunla birlikte olmak, öğrenmesini kolaylaştıracaktır. Öğretmeye çalıştığınız işleri her zaman aynı şekilde yapmaya çalışınız. Ailenin diğer fertlerinin de aynı biçimde davranması çocuğunuzun öğrenmesini kolaylaştıracaktır.
    Çocuğunuza bir beceriyi öğretirken genel olarak aşağıdaki noktalara dikkat etmek size yardımcı olacaktır.
    1. Çocuğunuzla iyi bir etkileşime, ilişkiye girebilmek için onun yakınında yer almalısınız.
    2. Sizin yüzünüzü rahatlıkla görebilmesi için ya karşısında, yada birlikte yerde oturunuz, kısaca sizinle aynı yükseklikte olmasına çalışınız.
    3. Ona ismi ile hitap ediniz. Ondan bir şeyi yapmasını istemeden önce ismiyle hitap edip dikkatini çekmeye çalışınız. Size bakıncaya kadar bekleyip, size bakıyorsa öyle devam ediniz.
    4. İsmini söylediğinizde ve size baktığında göz göze gelmeye çalışınız. Eğer size bakmazsa, çenesinden hafifçe çevirip size bakmasını sağlayınız.
    5. Onun anlayabileceği kısa, basit cümlelerle konuşunuz.
    6. El hareketleri kullanarak, sözlerinizi daha belirgin yapınız. Örneğin ’gel’ derken, elinizle de işaret ediniz.
    Çocuğunuzdan yapmasını istediğiniz bir şeyi ona birçok defalar söyleseniz de anlamayabilir, ama bir iki kere basit ve anlayabileceği biçimde gösterirseniz öğrenememesi için hiçbir neden yok. Ne dersiniz?.. Gelin, şimdi bu noktaların üzerinde daha ayrıntılı olarak çalışalım.



    Aile Danışmanlığında Basitten Karmaşığa Eğitimi
    Yazıyı Gönderen Admin on 2009/3/30 (98 okuma)
    Her beceriyi basitten karmaşığa doğru sıralayarak öğretmeye çalışalım:
    Çocuklarınıza kazandırmayı amaçladığımız yeni davranışların temelinde yatan prensip üzerinde durmak gerekmektedir. Birçok davranışı bizler hiç düşünmeden bir süreklilik içinde yaparız, bu süreklilik aslında birçok basit küçük basamağın birbirine eklenmesiyle oluşmaktadır.


    Örneğin elimizi yıkarken,
    1. Çeşmeyi açarız,
    2. Sabunu alırız,
    3. Avuçlarımızı ovuştururuz,
    4. Sabunu geri koyarız,
    5. Ellerimizi durularız.
    Gördüğünüz gibi el yıkama davranışı bu küçük basamaklardan oluşmaktadır. Şimdi siz de bir davranış seçip küçük basit basamaklara bölünüz ve tek tek not ediniz.
    Seçtiğiniz davranış:
    Basamakları:
    1.
    2.
    3.
    4.
    5.
    Burada bir davranış seçtiniz ve adım adım neler yaptığınızı yazdınız. Çocuğunuza öğreteceğiniz her davranışı bu şekilde basamaklara ayırmanız, öğretme işinizi kolaylaştıracaktır.


    Copyright © Turkpdr.com | 2010 | Bu sitede yer alan içerikler kaynak gösterilmeksizin kopyalanamaz ve yayınlanamaz    |   Bizimle Çalışmak ister misiniz?