Online Destek: On
Online danışmanlık
E-Mail Giriniz:  
Şifreniz         
  • Anasayfa
  • Haberler
  • Makale
  • Forum
  • Dosyalar
  • Yazarlar
  • İlanlar
  • Pano Yazıları
  • İletişim
  • Psikolojik Danışmanın Önlük Giymesi Uygun Olur mu?
    Evet giymesi gerekir % 19
    Hayrı giymemesi gerekir % 74
    Fikrim Yok % 7
    En Son Eklenen Fotoğraflar
    Tamamı >>
  • En Son Eklenen Videolar
    Tamamı >>
  • Şuanda buradasınız: Turkpdr » Makale » Boşanma ve Çocuk 2
  • Boşanma ve Çocuk 2
    Evde sürekli kavga halinde olan anne -babadan çocuk nasıl etkileniyor? Burcu hanım ve sevgili okurlar şimdi hepinizden rica ediyorum kendinizi bu durumda hayal edin. Küçük bir çocuk olduğunuz zamanları, anne babanızı ...
    Kategori: Aile Danışmanlığı | Tarih: 2011-01-30 | Okunma: 3027 | Ekleyen: Serdal GÜR


  • 1) Evde sürekli kavga halinde olan anne -babadan çocuk nasıl etkileniyor?
    Burcu hanım ve sevgili okurlar şimdi hepinizden rica ediyorum kendinizi bu durumda hayal edin. Küçük bir çocuk olduğunuz zamanları, anne babanızı ve kendinizi gözünün önüne getirin. Onların birbirine kırıcı oldukları bir anı hatırlayın ya da zihninizde canlandırın. Babanız bağırıyor, annenize hakaret ediyor, anneniz “ allah kahretsin seni, yaşamak istemiyorum artık” diyerek ağlıyor. Gözlerinizi kapayın ve buna benzer bir sahneyi 30 saniye kadar zihninizde canlandırın...


    Nasıl hissediyorsunuz? İşte herhangi bir çocuğun da buna benzer şeyler hissediyor olması kuvvetle muhtemel. Çaresizlik, korku, yalnızlık, güvensizlik, güçsüzlük, mutsuzluk...Dünyaya çocuk getirirken ona vermek istediklerimiz listesinde bunlardan kaçı vardır? O nedenle eğer mutsuzluk, huzursuzluk ve sevgisizliğin hüküm sürdüğü bir aile ortamınız varsa bundan herkes olumsuz etkilenecektir.
    2) Kaç yaşından itibaren bir şeylerin ters gittiğinin farkına varır çocuk? "Nasıl olsa daha çocuk bir şey anlamaz" diyenler çok çünkü?
    Çocuk çocukken de bildiğiniz insandır!!! Yani görür, duyar, sezer; görüp, duyup, sezdiklerine anlamlar yükler. Somurtuyor musunuz, sesiniz cıvıl cıvıl mı, donuk mu, hızlı hızlı mı nefes alıp veriyorsunuz, sakin misiniz...? Tüm bunları küçücük bir bebek rahatlıkla anlar, burada anlamayı entelektüel düzeyde değil sezgisel düzeyde kastediyorum, anlar ve etkilenir.
    Çocuktur anlamaz anlayışı çoktan rafa kalkmış olmalı. Bugün artık araştırmalar açık seçik gösteriyor ki anne rahmindeki bebek dahi dışarıda olup bitenlerden etkileniyor. Nasıl ki hamileyken yediğimiz içtiğimiz çocuğun gelişimine etki ediyor, duygu dünyamız da bebeği etkiliyor.
    Stres, üzüntü, kaygı vs sadece lafta olan şeyler değil ki, tüm vücudumuzda hislerimize göre reaksiyonlar meydana geliyor. Vücudumuzun bir parçası olan bebeğimiz de bu değişimlere maruz kalıyor ve etkileniyor. O nedenle hamilelik ile beraber etki alanımıza yeni bir varlık, bir küçük insan girmiş oluyor ve onun yaşam kalitesinden sorumlu olduğumuzu her an aklımızda tutmalıyız.


    3) Bu etkileri ileriki hayatında nasıl hisseder?
    İşte bu duruma göre değişir. Büyüme serüveni içerisinde kimlerle, nelerle, karşılaşacak, ne yönde gelişecek, hayat görüşü nasıl şekillenecek vs. bunlara bağlı olarak bu durum değişkenlik gösterir. Şöyle olacak diyemeyiz ancak çocukluğunda anne baba boşanması yaşayan çocukları bekleyen bazı potansiyel tehlikelerden bahsedebiliriz:
    * Evlilik kurumuna güvenmeme
    *Kadınlara/erkeklere güvenmeme
    *Ben başarmak zorundayım takıntısı
    * Aşırı hassasiyet / ilk sorunda kaçma dürtüsü (annem yıllarca bunu çekti ama ben 1 dakika çekmem!) gibi.
    4) Annenin çocukları uğruna yürümeyen bir evliliği götürmesi ne kadar doğru?
    Evlilik birinin uğruna olduğunda değil, bir arada herkesin mutluluğuna hizmet ettiğinde bir anlam kazanır. Çocuk içinde bulunduğu ortamda olup bitenlerden sürekli öğrenme halindedir. Mutsuz bir ailede çocuk nasıl mesajlar alacak? İşte bazıları:
    *İnsan kendi mutluluğunu başkalarının rahatı için feda etmeli.
    * Ailede değerlerin oluşması şart değil, yeter ki düzen devam etsin, ya da şöyle düşünür: Demek evlilik böyle bişi, ben hiç evlenmicem! (Tabii bazı durumlarda kadınların boşanma şansları olamıyor, bu da sosyal/kültürel bir sorun alanı.)
    5) Boşanma kararı almış anne-baba bu kararlarını çocuklarına söylerken nelere dikkat etmelidirler? Ne şekilde söylemelidirler? Belli bir yaşı var mı?
    Asla çocuğunuza eşinizi kötüleyecek ya da suçlayacak şeyler söylemeyin ve onu taraf olmak zorunda bırakmayın. Bu çocuğunuza yapabileceğiniz en büyük kötülüklerden biridir. Anne ya da babaya karşı kışkırtılan çocuk ömür boyu sürebilecek duygusal karmaşa, öfke ve suçluluk duygusuna kolaylıkla sürüklenebilir.
    Çocuk kaç yaşında olursa olsun bir açıklamayı hak eder. Yaşına göre basitleştirerek, kısaca ancak gerçek bilgileri ona vermelisiniz. Onu kandırma yoluna asla gitmemelisiniz. Ben bu bir süreçte bir pedagog veya psikologdan yardım alınmasını kuvvetle tavsiye ediyorum.
    6) Boşanmış aileler, çocuklarının bundan en az şekilde etkilenmesi için nasıl bir yol izlemelidirler? Boşanma sonrasındaki ilişki nasıl olmalıdır?
    Eşler birbirinden boşanır, çocuklar anne babalarından değil. O nedenle çocuğunuzun anne/babasıyla ilişkisini destekleyin, asla birbirinizi çocuğunuza kötülemeyin. Ya da çocuğunuzu ajan gibi kullanmayın. Annen/baban ne yapıyor? Kimseyle görüşüyor mu gibi sorular sorarak çocuğunuzu zor durumlara sokmayın. Mümkünse zaman zaman, mesela okulun yıl sonu müsameresi için, ailece bir araya gelin ve çocuğunuz siz boşanmış da olsanız bir bütünün parçası olduğunu hissetsin.


    8) Boşanmış aile çocuklarının çevresiyle ilişkilerinde ne gibi değişiklikler olur?
    Konsantrasyon güçlüğü, ağlama krizleri, öfke nöbetleri, içe kapanma, okul başarısında düşüş sık sık rastlanan bazı durumlardır. Çocuğunuzun içinde bulunduğu ruh halinin yaşamına yansımaları olması normaldir. Paniklememek, çocuğun kendisini ifade etmesine izin vermek ve iletişimi sürekli canlı tutmak gerekir. Ona sarılmaya, onunla konuşmaya, beraberce zaman geçirmeye özen gösterin.
    Sorularını anlayabileceği basitlikte cevaplayın, kendi duygularınızı basitçe paylaşın. Uzman yardımı almak bu dönemde çok faydalı olabilir (hem sizin hem çocuğunuzun hoşlanacağı bir psikolog seçmeye özen gösterin). Sabırla, ilgiyle, sevgiyle ve çevrelerinden yardımla insanlar pek çok zorlukların üstesinden geliyorlar, boşanma da istisna değil. Yeter ki sorun yokmuş gibi davranılmasın, duyguların ifadesine izin verilsin ve sorun üreten değil, sorun çözen bir tutum benimsensin.


    Copyright © Turkpdr.com | 2010 | Bu sitede yer alan içerikler kaynak gösterilmeksizin kopyalanamaz ve yayınlanamaz    |   Bizimle Çalışmak ister misiniz?